چگونه یک دستگاه جوجه کشی ساده و ارزان بسازیم؟! در ۱۰ دقیقه

ساخت دستگاه جوجه کشی

یکی از مهم ترین مراحل پرورش طیور جوجه کشی است. معمولاً تهیه دستگاه های جوجه کشی برای افراد هزینه های بسیار بالایی را به همراه دارد. نبود دستگاه جوجه کشی ارزان خانگی یکی از معضلاتی است که معمولاً کسانی که می خواهد پرورش طیور را به صورت اندک و به صورت کسب و کاری کوچک انجام دهند با آن دست و پنجه نرم می کند. از این رو در این مطلب از سایت پرآور صنعت قصد داریم تا این مشکل شما را با یک روش ساده از بین ببریم. با ما در این مطلب همراه باشید تا به شما نحوه ساختن یک دستگاه جوجه کشی (Making an incubator) ساده و ارزان را در ۱۰ دقیقه آموزش دهیم. همچنین در این مطلب سعی داریم سوالات ذهنی شما را به طور کلی برطرف سازیم. سوالاتی چون:

لوازم مورد نیاز برای ساخت دستگاه جوجه کشی چیست؟
مراحل ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی چگونه است؟
چرا باید تخم ها را علامت بزنیم؟
آیا میتوان رشد جنین درون تخم را ببینیم؟

 از جمله سوالاتی هستند که به آنها به طور کامل پاسخ خواهیم داد. مطالعه مطلب 8 دقیقه زمان نیاز دارد.

نحوه جوجه کشی در ایام گذشته

در گذشته مرغ مادر در زمان کرچ با حرارت بدن خود تخم مرغ را گرم نگه می داشت و حرارت مناسب برای رشد جنین داخل تخم را فراهم می ساخت، جالب است بدانید پرنده با رطوبت بدن خود مانع از تبخیر رطوبت داخلی تخم مرغ میشد . غریزه خداوندی به او حکم میکرد که هرچند ساعت یکبار تخم خود را بچرخاند و تهویه لازم را برای آنها مهیا کند، بدین ترتیب فضا را برای رشد جنین اماده  ساخت.

در قدیم بیشتر جوجه کشی به وسیله مرغ مادر و کاملا طبیعی انجام میشد، ولی در سالهای اخیر با گسترش وسیع پرورش طیور روش جوجه کشی تغییر کرد، روش قدیمی منسوخ شده و به جای آن از جوجه کشی مصنوعی استفاده میگردد.

ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی با کارتن

کسانی که پرورش طیور را انجام می دهند به خوبی بر این واقف هستند که جوجه کشی با استفاده از دستگاه های جوجه کشی اتوماتیک بسیار آسان صورت می‌گیرد. با استفاده از این دستگاه ها به راحتی می توان چرخش تخم، تنظیم دما و رطوبت به صورت کاملا استاندارد، تهویه هوا و بسیاری از کارهای دیگر را انجام داد. اما در برخی از مواقع خرید دستگاه های جوجه کشی تمام اتوماتیک مقرون به صرفه نیست. در این مواقع معمولا افراد در پی ساخت دستگاه جوجه کشی به روش های مختلف هستند. اگV جز این دست از افراد هستید مطالعه این مطلب را به شما توصیه می کنیم. در ادامه مطلب ساخت دستگاه جوجه کشی به یک روش ساده و مقرون به صرفه را به شما آموزش خواهیم داد.

وسایل مورد نیاز جهت ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی


  1. کارتن : تهیه از سوپر مارکت ها خیلی راحت است.
  2. دماسنج :برای اینکه از کارکرد دماسنج مطمئن باشید حتما از داروخانه تهیه نمایید در ضمن دماسنج الکلی برای این کار مناسب تر است.
  3. دیمر : وسیله ای است که نور لامپ را کم و زیاد میکند، استفاده از دیمر الزامی میباشد.
  4. لامپ : از لامپ های حبابی یا خورشیدی میتوانید استفاده کنید.
  5. ظرف آب
  6. تخم پرنده مورد نظر

نکته قابل ذکر : در انتخاب تخم ها دقت کنید، تخم ها باید نطفه دار باشند در غیر اینصورت تبدیل به جوجه نمیشوند!!!

مراحل ساخت دستگاه جوجه کشی


شالکه اصلی ساخت دستگاه جوجه کشی در این مطلب کارتن است. هر چقدر میزان تخم نطفه دار شما بیشتر باشد، سایز کارتون نیز افزایش خواهد. ما در این مطلب اندازه های مختلف کارتن را به طول 33 سانتی متر، عرض 27 سانتی متر و ارتفاع 37 سانتی متر در نظر گرفته ایم.

گام اول ساخت دستگاه جوجه کشی

در مرحله اول کارتن ها را به صورت مستطیل شکل به هم می چسبانید. به صورتی که فقط جای یک درب باقی مانده باشد.

بعد از بستن تمامی درزهای کارتون سوراخ کوچکی در اطراف آن ایجاد نمایید. با استفاده از این سوراخ ها جوجه ها در اتاق به راحتی نفس می کشند. برای اینکه بتوانید دماسنج درون کارتون را به بهترین شکل ببینید، توصیه می‌کنیم یک سوراخ در روبروی دماسنج ایجاد کنید. این کار باعث می شود درب کارتون را کمتر باز و بسته کنید. دما با استفاده از باز و بسته کردن درب کارتون تغییر خواهد یافت.

گام دوم ساخت دستگاه جوجه کشی ارزان


مقداری کاه کف کارتن ریخته تا هموار و مسطح شود، دماسنج را جایی قرار دهید که تخم ها روبروی آن باشند، سپس مقداری آب درون ظرف ریخته و آن را زیر لامپ قرار دهید.

این کار باعث میشود آب درون ظرف تبخیر شود و رطوبت لازم برای کارتن تامین گردد، در غیر اینصورت گرمای حاصل از لامپ مایع درون تخم را از بین برده و نطفه میمیرد! ضمن اینکه جوجه نیمتواند در روزهای آخر تخم را بشکند.

گام سوم


پس از اتصال دیمر نوبت به وصل کردن لامپ میرسد که به شکل آویزان نصب میگردد مانند قراگیری در سقف اتاق اما باید دقت داشته باشید لامپ وسط کارتن نباشد چون ممکن است نطفه ها آسیب ببینند.

گام چهارم


جهت انتخاب تخم نطفه دار دقت لازم را داشته باشید، برای این کار میتوانید به روستاهای اطراف شهر خودتان سری بزنید و تخم هایی را تهیه کنید که درون یخچال نباشد و در کنار مرغ، خروس نیز نگهداری شود.

نوع تخم، مهم نیست و فقط لازم است تخم ها نطفه دار باشند، بعد از تهیه تخم ها حتما با ماژیک روی تخم ها علامت بزنید، دلیل اینکار را در ادامه خواهیم گفت …

جوجه کشی خانگی
جوجه کشی خانگی

بیشتر بخوانید: ۰ تا ۱۰۰ جوجه کشی مرغ + [ اصول جوجه کشی مرغ ]

گام پنجم 


بعد از نصب لامپ و دیمر، لامپ را روشن کرده و درب کارتن را ببندید و بعد از گذشت 30 دقیقه مجدد به کارتن سر بزنید سپس دما را چک کنید چنانچه دمای لازم 37 درجه سانتی گراد بود دستگاه آماده است. اگر دما بالاتر از 37 یا 38 درجه بود لامپ را توسط دیمر کم کنید و اگر دما کمتر از 36 درجه بود نور لامپ را کمی زیاد میکنیم، بعد از اینکه دما ثابت شد تخم ها را در جای مناسب قرار میدهیم.

گام ششم ساخت دستگاه جوجه کشی


بعد از قرار دادن تخم مرغ ها درب کارتن را ببندید و درهر 6 ساعت در طول شبانه روز بمدت 21 روز تخم ها را بچرخانید…

نکته : چرا باید تخم ها را علامت بزنیم؟ با علامتگذاری تخم ها خیلی راحت میتوان فهمید تخم ها به چه شکل و چگونه چرخانده شده و هر سری رو به کدام قسمت بوده اند.به اتمام کار نزدیک شدیم و حالا نیز باید منتظر بمانیم تا پس از گذر 21 روز جوجه ها از تخم بیرون آیند، در آن زمان با ترک خوردن تخم ها متحیر میشوید چه لحظه شگفت انگیزی! .

دیدن نطفه در حال جوجه شدن درون تخم 


بعد از گذر چهار روز جوجه ها در حال شکل گیری  هستند و رشد جنین رو میتوانید به وضوح مشاهده کنید.

روش دیدن درون تخم 


اگر میخواهید درون تخم ها را ببنید چراغ ها را خاموش کرده و تخم را از درون دستگاه خارج کنید، توسط چراغ قوه این کار امکان پذیر میباشد، سپس تخم را جلوی نور چراغ قوه قرار دهید رگه های قرمز رنگ درون تخم به وضوح دیده میشوند.

نکات مهم در هنگام ساخت دستگاه جوجه کشی

  1. با ساخت دستگاه جوجه کشی انتظار کارایی مانند دستگاه های جوجه کشی تمام اتوماتیک را نداشته باشید
  2. قرار دادن دمای دستگاه جوجه کشی بر روی ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتی‌گراد است
  3. قرار ندادن تخم به صورت مستقیم روبه روی حرارت لامپ
  4. به میزان رطوبت دستگاه جوجه کشی ساخته شده توجه ویژه‌ای داشته باشید
  5. در صورت تمایل مقداری آب به ظرف مورد نظر را اضافه کنید
  6. چرخش تخم ها به صورت روزانه
  7. قبل از خواب تخم ها را بچرخانید

مهمترین وظایف دستگاه جوجه کشی

دستگاه های جوجه کشی باید چهار اصل دما، رطوبت، چرخش و تهویه را بتوانند به خوبی برای تخم نقطه دار تهیه کند. چنانچه ساخت دستگاه جوجه کشی را در دستور کار قرار می دهید باید به این چهار اصل توجه ویژه ای داشته باشید.

دما و رطوبت

دما و رطوبت اصلی ترین کارهایی است که دستگاه جوجه کشی باید برای تخم های نطفه دار فراهم کند. این عامل به طور مستقیم بر روی جوجه کشی تاثیر می‌گذارد. چنانچه دستگاه جوجه کشی ساخته شده هر کدام از استانداردهای موجود را به درستی اجرا نکنند جوجه کشی به بهترین شکل انجام نمی‌شود و راندمان کاری کسب و کار به شدت کاهش می ‌یابد.

تهویه

تهویه بعد از دما و رطوبت در جایگاه دوم از لحاظ اهمیت قرار می‌گیرد. اما نبوده همین امر می‌تواند باعث کشته شدن جوجه در داخل تخم شود. با نبود تهویه اکسیژن در درون دستگاه جوجه کشی کم شده و جوجه قدرت خارج شدن از پوست را ندارد.

چرخش

عامل بعدی که می‌تواند باعث مرگ نطفه در داخل تخم گردد، عدم چرخش است. چرخش باعث می ‌شود تا نطفه در داخل تخم به پوسته نچسبد و فضای بهتری را برای رشد داشته باشد. توجه داشته باشید نبوده یکی از این عوامل می‌تواند به شدت راندمان کاری را کاهش دهد و موجب مرگ جوجه در داخل تخم شود. توصیه می ‌کنیم در هنگام ساخت دستگاه جوجه کشی ارزان و خانگی به این عوامل به طور ویژه نگاه کنید.

ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی

ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی می تواند یک قدم شما را به کسب و کاری هدفمند نزدیک کند. با ساخت این دستگاه جوجه کشی مانند ساخت دستگاه جوجه کشی با کارتون در نیازی به پرداخت هزینه های هنگت ندارید و با کمترین هزینه می توانید جوجه کشی خود را انجام دهید.

مواد مورد نیاز برای ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی

  1. کارتون
  2. یخچال یونولیتی
  3. لامپ و سرپیچ
  4. دماسنج
  5. اداپتور
  6. چسب مایع
  7. توری فلزی
  8. ظرف آب
  9. اسفنج

توجه داشته باشید برای ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی نیاز به مواد اولیه گران قیمت ندارید و می توانید به سادگی هر چه تمام تر و با استفاده از وسایل پیش پا افتاده اقدام به ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی کنید. با استفاده از مواد گفته شده به راحتی میتوانید دستگاه جوجه کشی درست کنید که شما را از هزینه‌های هنگفت دور نگه دارد. اگر دوست دارید با ساخت دستگاه جوجه کشی هزینه های خود را به کمترین میزان برسانید، توصیه می کنیم وسایل گفته شده را خریداری کنید و  بعد از آن همراه ما باشید تا بتوانید یک دستگاه جوجه کشی بی نظیر داشته باشید.

مراحل ساخت دستگاه جوجه کشی با یخچال

در ابتدای کار از قسمت بالایی یخچال یونولیتی به عنوان درب استفاده کنید. شما می توانید قسمت بالایی را کاملاً از بدنه آن جدا نمایید. بعد از برش دادن قسمت درب حال نوبت قرار دادن سرپیچ در درون جعبه است. برای قرار دادن سر پیچ سوراخ کوچکی در نظر بگیرید که بتوانید با استفاده از گیره های مختلف سر پیچ را به بهترین شکل به دیواره یونولیتی بچسبانید. چنانچه گیره گزینه مناسبی برای چسباندن سر پیچ به دیواره های یونولیت نبود می توانید از چسب جهت قرار دادن سر پیج استفاده کنید. برای اینکه بتوانید از آتش سوزی در هنگام داغ شدن لامپ جلوگیری کنید باید سرپیچ را نسبت به بدنه دیوار دورتر قرار دهید. توری فلزی نیز می تواند بهترین گزینه برای جدا کردن لامپ از بدنه یونولیت باشد تا از آتش سوزی جلوگیری نماید.

بعد از پیچاندن توری فلزی به اطراف لامپ حال می‌توانید دماسنج و رطوبت سنج را داخل جعبه قرار دهید. برای این که بتوانید ورود و خروج هوا را کنترل کنید دو عدد سوراخ در اطراف یونولیت در نظر بگیرید. این دو سوراخ باعث گردش هوا در بین جعبه و یا یخچال می شود. توجه کنید چنانچه نتوانید گردش هوا را به خوبی در درون جعبه میسر کنید به طور قطع جوجه های شما با تلفات همراه خواهند شد. گردش هوا باعث رشد و زنده ماندن جنین در درون جعبه میشود.

در مرحله آخر باید آب را در درون جعبه بگذارید. جایگاه  آب باید به گونه‌ای باشد که به دور از لامپ قرار گیرد. گرمای لامپ می تواند باعث تبخیر آب شود. توجه کنید بخار آب می تواند باعث عدم تبدیل تخم به جوجه و یا رشد جوجه شود. توصیه ما این است که قبل از قرار دادن آب حتماً ۴۸ ساعت درب دستگاه جوجه کشی را ببندید تا بتوانید فضای دما و رطوبت ایده آل آن را به دست آورید.

ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی
ساخت دستگاه جوجه کشی یخچالی

بیشتر بخوانید: آموزش ساخت قفس کبک

نکات مهم برای ساخت دستگاه جوجه کشی با یخچال

با مراحل ساخت دستگاه جوجه کشی با یخچال آشنا شدید. حالا نوبت این است که نکات مهمی که در هنگام ساخت آن باید رعایت کنید را  آموزش ببینید. برای تشخیص دما بهترین وسیله برای شما دماسنج جیوه ای است. دماسنج جیوه ای جز اقلام مقرون به صرفه و پرکاربرد به شمار می رود. دماسنج به شما کمک می کند تا بتوانید دمای داخل دستگاه جوجه کشی را بین ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتیگراد نگه دارید.

برای تامین رطوبت نیز می توانید از دستگاه رطوبت سنج در کنار دستگاه دماسنج استفاده کنید. دستگاه رطوبت سنج به شما کمک می کند تا بتوانید به بهترین شکل رطوبت مورد نیاز برای رشد جوجه ها را فراهم کنید. رطوبت مورد نیاز برای تبدیل شدن تخم به جوجه ۵۵ تا ۶۵ درصد است. از دیگر دستگاه هایی است که می تواند شما را در ساخت دستگاه جوجه کشی کمک کند دیمر است. این دستگاه تنظیم مقدار ولتاژ خروجی آداپتور را انجام می دهد. دیمر به شما کمک می کند تا بتوانید میزان حرارت لامپ را تعیین و با استفاده از این دستگاه دما و رطوبت محیط را به خوبی کنترل کنید.

میزان دما و رطوبت دستگاه جوجه کشی در در بازه های زمانی مختلف

همانطور که گفتیم میزان دما ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتیگراد و میزان رطوبت بین ۵۵ تا ۶۵ درجه باشد. اما این دما و رطوبت به طور تقریبی گفته شده است و باید دما و رطوبت دقیق تری را در بازه های زمانی مختلف برای دستگاه های جوجه کشی خود را در نظر بگیرید.

مناسب ترین دما برای شما ۳۷ و ۳۸ درجه سانتیگراد و مناسبترین رطوبت برای شما ۵۵ و ۶۵ در ۱۸ روز اول است. این در حالی است که در چهار روز آخر باید دما را بین ۶۵ تا ۷۵ درصد قرار دهید و روی این اعداد تنظیم کنید. چنانچه نتوانید دما و رطوبت را به میزان لازم برای جوجه ها و یا تخم تهیه کنید به طور قطع دچار تغییرات ناگهانی در روند رشد تخم ها و جوجه ها شده اید و این کار شما ممکن است موجب تلفات در جوجه کشی می شود. توجه داشته باشید برای اینکه تخم ها به جوجه تبدیل شوند شما نیاز به بازه زمانی ۲۱ روزه دارید و نیاز نیست در ۱۸ روز اول تغییرات دما و رطوبت بسیار زیادی را در دستگاه جوجه کشی ایجاد کنید. در ۱۸ روز اول تخم ها را به صورت منظم بچرخانید و در چهار روز پایانی دما و رطوبت را طبق اعداد گفته شده در نظر بگیرید. به سادگی هر چه تمام تر رطوبت و دمای دستگاه جوجه کشی یخچالی را  آموزش دیدید. وقت این است که شما در هنگام اجرا  تمامی صحبت های ما را با دقت اجرایی نمایید.

راه های تشخیص تخم های نطفه دار از تخم های مرده در طول دوره جوجه کشی

برای این که بتوانید در طول جوجه کشی تخم هایی که به جوجه تبدیل میشوند را از تخم های فاقد نطفه یا توخالی تشخیص دهید می توانیدبا استفاده از چراغ قوه و بررسی داخل تخم های نطفه دار به راحتی می‌توانید نطفه و توده رگهای آن را مشاهده کنید. یا با این ترفند می دانید که تخم شما چقدر پیشرفت کرده و آماده جوجه شدن است. دقت کنید اگر نطفه در داخل تخم مرده باشد آن را سریع از دستگاه مورد نظر جدا کنید. بعد از ۲۱ روز می توانید صدای ضربه زدن جوجه ها به تخم را به صورت واضح بشنوید و یا به چشم ببینید. ۱۲ ساعت طول می کشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.

شما برای ما از ساخت دستگاه جوجه کشی بنویسید

در این مطلب از سایت پراور صنعت شما را با چگونگی ساخت دستگاه جوجه کشی ارزان و ساده در ۱۰ دقیقه آشنا کردیم. چنانچه شما با روش دیگری دستگاه جوجه کشی ارزان و ساده  می سازید، آن را از طریق قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. نحوه ساخت شما در جوجه کشی دستگاه جوجه کشی می تواند به مخاطبین سایت پراور صنعت کمک کند تا هزینه های کسب و کار خود را به طور چشمگیری کاهش دهند. همچنین از این طریق می توانید سوالات خود در این باره را از پشتیبانان سایت پراور دهید تا در اسرع وقت به آنها جواب بدهند.

سوالات متداول

وسایل مورد نیاز جهت ساخت دستگاه جوجه کشی خانگی چیست؟

کارتن، دماسنج، دیمر، لامپ و ظرف آب

چگونه می توان درون تخم مرغ را دید؟

اگر میخواهید درون تخم ها را ببنید چراغ ها را خاموش کرده و تخم را از درون دستگاه خارج کنید، توسط چراغ قوه این کار امکان پذیر میباشد، سپس تخم را جلوی نور چراغ قوه قرار دهید رگه های قرمز رنگ درون تخم به وضوح دیده میشوند.

وظایف دستگاه جوجه کشی چیست؟

دما و رطوبت، تهویه و چرخش

طاعتی
دیدگاه کاربران
۴ دیدگاه
  • یاسین 23 دی 1400 / 3:56 ب.ظ

    میشه از لامپ ۴۰وات استفاده کرد و دما و مرطبیت آن دقیق میشود

    • یاسین 23 دی 1400 / 4:20 ب.ظ

      عالی بود

  • آرش 18 دی 1401 / 8:41 ق.ظ

    سلام دماسنج رو جلوی تخم ها قرار بود
    بعد اینکه من شندیم‌ که باید بعد از گذشت ۴ یا ۵ روز روزی ۲۰ دقیقه کلا لامپ رو خاموش کنیم درسته
    بعد اینکه دما تا موقع به دنیا اومد جوجه ها باید ۳۷ ثابت باشه یا از ۱۳ روزه گی باید دما رو به ۳۵ رسوند
    بعد دمای تخم بوقلمون باید چند باشه
    من میشم جواب بدید با تشکر

  • آرش 18 دی 1401 / 8:42 ق.ظ

    سلام دماسنج رو جلوی تخم ها قرار بود

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *