
یکی از کسب و کارهایی که می تواند شما را به سوددهی فراوان برساند، پرورشبلدرچین است. این پرونده به دلیل خاصیت هایی که گوشت و تخمش دارد مورد توجه افراد بسیار زیادی قرار گرفته است. با توجه به تقاضای بازار، پرورش این پرنده می تواند سوددهی بالایی داشته باشد. زمانی می توانید به بازدهی بالایی در پرورش بلدرچین برسید که اطلاعات کافی درباره آن داشته باشید. یکی از عواملی که میتواند کسب و کار شما را دچار ضرر کند، بیماری های بلدرچین (diseases of quail) است. در این مطلب از سایت پراور صنعت قصد داریم بیماری های بلدرچین را مورد بررسی قرار دهیم تا در این باره نگرانی نداشته باشید. اگر دوست دارید بیماری های بلدرچین را بشناسد و آن را درمان کنید در ادامه مطلب با ما همراه باشید. مطالعه این مطلب به 5 دقیقه زمان نیاز دارد.
چرا پرورش بلدرچین ؟
بلدرچین یک حیوان حلال گوشت میباشد، که به علت داشتن مواد مغذی زیاد، مورد استفاده مردم، خصوصا ایرانیان قرار گرفته است. گوشت بلدرچین فواید زیادی دارد. از جمله اینکه سرشار از پروتئین است و چربی کمی دارد. برای بسیاری از بیماری ها، نظیر ضعف اعصاب، بیخوابی و غیره موثر است. همین امر مسئله بیماری های رایج بلدرچین را هم دارای اهمیت کرده است. چرا که افزایش پرورش بلدرچین ، بسیاری از افراد را از خطر بیماری های رایج بلدرچین غافل کرده است.
مسائل ایمنی در پرورش بلدرچین
همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده است. لذا قبل از اینکه به بررسی بیماری های بلدرچین بپردازیم، لازم است کمی درباره مسائل ایمنی صحبت کنیم. همواره تلاش کنید محیط پرورش بلدرچین ضدعفونی شده و تمیز باشد. همچنین باید توجه ویژه ای به آب آشامیدنی بلدرچین داشته باشید. اگر از روش سنتی پرورش بلدرچین یعنی فضای باز استفاده میکنید، باید بدانید احتمال بیماری های بلدرچین در فضای باز بیشتر است. چرا که ممکن است با اشیای آلوده برخورد داشته باشد. لذا برای جلوگیری از بیمار شدن بلدرچین، همواره محیط و محل پرورش را مورد بررسی قرار دهید. قفس بلدرچین بهترین گزینه برای پرورش در این مواقع است.

بیشتر بخوانید: درمان لنگیدن پای جوجه مرغ
انواع بیماری بلدرچین
برای اینکه بتوانید به بالاترین سود برسید باید بهداشت مناسبی را در محیط پرورشی برنده فراهم سازید. برای داشتن فضایی بهداشتی لازم است انواع بیماری بلدرچین را بشناسید و با توجه به نوع مقابله با آن اقدامات بهداشتی را انجام دهید. نوع مدیریت در گونههای مختلف بیماری بلدرچین بسیار مهم خواهد بود. بیماریهای بلدرچین را می توان به سه دسته ویروسی، باکتریایی و عفونت های قارچی در تقسیم بندی کرد.
بیماری های رایج بلدرچین و راه های مقابله با آنها
در این قسمت به بیماری هایی رایج بلدرچین و راه های مقابله و پیشگیری آنها اشاره خواهیم کرد.
آنفولانزا
اولین بیماری که باید به آن اشاره کنیم و بسیار نیز شایع است، بیماری آنفولانزا میباشد. این بیماری بیشتر در جوجه بلدرچین ها مشاهده می شود و علائمی نظیر مشکلات تنفسی، بی حالی و اسهال دارد. اگر بیماری آنفولانزا پیشرفته باشد، علائمی نظیر آبریزش چشم، کبودی سر، تنگی نفس، افت شدید تخمگذاری و … را نیز دارا خواهد بود.
مهم ترین و اساسی ترین راه پیشگیری از این بیماری، رعایت بهداشت است. محیط پرورش باید ضدعفونی شود و از تماس جاندارهای بیمار با بلدرچین، جلوگیری به عمل آید. دامپزشکان در مرحله اولیه بیماری، از واکسن استفاده میکنند. بسیار مهم است که محیط پرورش بلدرچین را همواره ارزیابی و ضدعفونی کنید تا شاهد این بیماری در میان بلدرچین ها نباشید.
بیماری بلدرچین، آبله
بیماری آبله نیز از جمله بیماری های رایج بلدرچین است که دوره ابتدای آن تقریبا چهل روز است و تا چندین ماه هم، محیط را آلوده میکند. حتما می پرسید که نشانی بیماری آبله در بلدرچین چیست؟ هنگامی که بلدرچین به بیماری آبله گرفتار میشود، تاول هایی روی بدن بلدرچین، پلک و تاج آنها نمایان میشود. این تاول ها به سرعت بزرگ میشوند. همچنین سخت شدن غذا خوردن و نوشیدن در پرندگان به دلیل وجود زخم در دهانشان هم، از علائم مربوط به آبله است. طبق معمول، اولین و بهترین روش پیشگیری از بیماری آبله در بلدرچین ضدعفونی کردن و پاکیزه نگه داشتن محیط میباشد. فراموش نکنید که ناقل این بیماری حشرات هستند و تا حد ممکن محیط را از وجود هر گونه حشرات پاک کنید.
نیوکاسل
بیماری نیوکاسل هم، از جمله بیماری های رایج بلدرچین است. اگر در بلدرچین علائمی نظیر آبریزش بینی، نفس نفس زدن، افسردگی ، تشنگی، تنفس با منقار باز و غیره دیدید، بدانید که به بیماری نیوکاسل دچار شده است. البته فراموش نکنید این بیماری علائم دیگری هم دارد که با سایر بیماری ها مشترک است. نظیر کاهش سرعت تخمگذاری، سستی و پایین افتادگی بال ها و غیره. معمولا برای این مدل بیماری از واکسن، به روش های مختلف استفاده میکنند.
بیماری مارک
بیماری مارک یکی از بیماری هایی است که بلدرچین ها با تماس با پرندگان شکاری و تفریحی به آن دچار میشوند. این بیماری عصبی بعد از گذشت ۲۱ روز در بدن بلدرچین ها خود را نمایان می کنند. از علائم این بیماری می توان به لاغر شدن شدید بلدرچین، فلج شدن، عدم تعادل و بی اشتهایی اشاره کرد. راه های بسیار کمی برای پیشگیری و درمان بیماری مارک در بلدرچین وجود دارد. کنترل این بیماری در بلدرچین ها با قرار ندادن سایر پرنده ها در سالن مخصوص پرورش بلدرچین میسر می شود. برای درمان این بیماری درمان قطعی وجود ندارد. اما شما میتوانید با غذای مخصوص بلدرچین، تهویه مناسب و قرار ندادن بلدرچین ها در کنار سایر پرنده ها این بیماری را درمان کنید.
بیماری برونشیت
برونشیت جز بیماری های ویروسی به شمار می رود. این بیماری در دستگاه گوارش بلدرچین اختلال ایجاد کرده و باعث مرگ و تلفات آنها میشود. توجه داشته باشید برو نشی جزء بیماری های بسیار حاد و مسری در بین بلدرچین ها به شمار می رود و باید آن را بسیار جدی بگیرید. این بیماری در کسری از ثانیه ممکن است از پرنده ای به پرنده دیگر منتقل شود و کسب و کار شما را با ضرر های فراوان همراه کند.
هرگاه در بلدرچین ها با علائمی چون سرماخوردگی، اختلال تنفسی، سرفه، عطسه، علائم عصبی، پایین بودن کیفیت تخم و بی اشتهایی مواجه شدید بدانید که بلدرچین دچار بیماری برونشیت شده است. برای پیشگیری بیماری برونشیت در بلدرچین ها می توانید بلدرچین های مادر را از مراکز معتبر تهیه کنید. معمولاً بلدرچین های مادر اگر در مجاورت پرنده های دیگر مانند بوقلمون قرار بگیرند دچار این بیماری می شوند. برای درمان بیماری برونشیت راه خاصی وجود نخواهد داشت.
بیماری سیاه سر
بیماری سیاه سر جزء بیماری های عفونی در بلدرچین به شمار می رود. چنانچه نتوانید به درستی مانع ورود سیاه سر به گله شوید به طور قطع باید تلفات بسیار بالایی را تجربه نمایید. بیماری سیاه سر از مدفوع آلوده و کرم های روده ای به وجود می آید. مدت زمان درگیری بلدرچین با این بیماری سه تا ۱۲ هفته است.
بیماری سیاه سرد در بلدرچین ها با علائمی چون افزایش تشنگی، کاهش اشتها، ضعف، زرد شدن مدفوع و افتادگی بال ها همراه خواهد بود. شیوه های زیادی برای پیشگیری بیماری سیاه سر در بلدرچین ها وجود دارد. مهمترین آن استفاده از قفس بلدرچین و دور نگه داشتن آن از حشرات و مرطوب بودن خاک است. بیماری سیاه سر مانند سایر بیماری ها درمان خاصی ندارد.
عفونت کیسه زرده
عفونت کیسه زرده در بلدرچین ها جزو بیماری های باکتریایی به شمار می رود. این بیماری در اکثر اوقات جوجه بلدرچین ها را درگیر می کند. جوجه بلدرچین ها در دو روز اول زندگی غذای خود را از طریق کیسه زرده تامین میکنند. آلودگی این کیسه می تواند ضرر های بسیار زیادی را به شما و کسب و کارتان وارد کند به نحوی که جبران ناپذیر باشد. این بیماری در بلدرچین از آلودگی پوسته های تخم مرغ نطفه دار، دان مرغوب، نوسانات دمایی سالن و آلودگی دستگاه جوجه کشی به وجود می آید.
از علائم عفونت کیسه زرده در بلدرچین ها می توان به کیسه زرده بزرگ و متراکم، کاهش اشتها، اسهال، افسردگی و متورم شدن شکم اشاره کرد. برای جلوگیری از بیماری عفونت کیسه زرده در بلدرچین ها می توانید از ضدعفونی کردن تخم مرغ و دستگاه جوجه کشی، استفاده از دان مرغوب، متعادل سازی دمای محیط پرورش و نگهداری بلدرچین های مادر در محیطی امن اشاره کرد. برای درمان این بیماری بلدرچین نیز میتوانید از آنتیبیوتیکها استفاده کنید. آنتیبیوتیکها نقش بسیار زیادی را در از بین بردن عفونت کیسه زرده ایفا می کنند.
کانیبالیسم
کانیبالیسم جز بیماری های روانی در بلدرچین است که به خشونت نیز معروف می باشد. عوامل بسیار زیادی می تواند باعث ایجاد این بیماری بلدرچین شود، از جمله این عوامل می توان به کمبود فضا جهت پرورش، کمبود تجهیزات، نوردهی زیاد و نامناسب، عوامل استرس زا و عواملی که موجب مختل شدن آرامش بلدرچین ها شود، اشاره کرد. هرگاه دیدید دو بلدرچین به یکدیگر نوک می زنند و پرهای طرف مقابل را می کنند بدانید این بلدرچین ها به کانیبالیسم دچار شده اند. در برخی از مواقع کانیبالیسم در بلدرچین ها موجب نوک زدن به خودشان می شود.
برای پیشگیری این بیماری بلدرچین میتوانید از عواملی چون داشتن فضای مطلوب، تهیه تجهیزات مناسب، کاهش عوامل استرس زا، جداسازی بلدرچین های بیمار از سایر بلدرچین ها اشاره کرد. درمان کانیبالیسم رابطه نزدیکی با پیشگیری آن دارد. شما می توانید با کاهش نور فعالیت های این پرنده را کنترل نمایید. همچنین می توانید برگ سبز را در درون قفس آنها قرار دهید تا هنگام عصبانیت به ان نوک بزنند.

بیشتر بخوانید: بیماری مرغ در تابستان
کوکسیدیوز
کوکسیدیوز جزء بیماری های گوارشی در بلدرچین ها به شمار می رود. این بیماری دستگاه گوارش بلدرچین را تحت تاثیر قرار داده و آن را مختل می کند. معمولاً بلدرچین هایی که آب و غذای آلوده مصرف می کنند به بیماری کوکسیدیوز دچار می شوند، انگل از طریق آب و غذای آلوده وارد بدن این پرنده خواهد شد. چنانچه دیدید بلدرچین از علائمی چون کاهش وزن، اسهال خونی، بی حالی و کاهش مصرف آب و غذا برخوردار بود بدانید که آن به بیماری کوکسیدیوز دچار شده است.
برای این بیماری بلدرچین روش های پیشگیری مختلفی وجود دارد از جمله این روش ها می توان به استفاده از داروهای ضد انگل در دان بلدرچین، جلوگیری از خیس شدن محیط پرورش بلدرچین، استفاده از آب و دان تازه و بهداشتی اشاره کرد. برای درمان این بیماری بلدرچین میتوانید از واکسنهای مربوطه استفاده کنید. توجه داشته باشید قبل از استفاده از دارو برای درمان این بیماری بلدرچین با دامپزشک مشورت نمایید.
بیماری بلدرچین، تیفوئید
بیماری تیفوئید جز بیماری های عفونی به شمار می روند. این بیماری می تواند از سایر پرندگان به بلدرچین منتقل شود. هرگاه دیدید بلدرچین شما دچار افسردگی شده و دور یکدیگر در گوشهای از فضای پرورش جمع شدهاند بدانید دچار بیماری تیفوئید شده اند. بیماری تیفوئید باعث اختلال در سیستم گوارشی، خونریزی در طحال و بزرگ شدن طحال می شود. برای پیشگیری و درمان این بیماری باید فضای بهداشتی را جهت رشد فراهم کنید. داشتن آب و دان سالم و بهداشتی، تهویه مناسب و استفاده از قفس می تواند تا حد زیادی در پیشگیری از بیماری تیفوئید در بلدرچین ها موثر باشد.
بیماری کورنا
بیماری کورنا جز بیماریهای ویروسی و عفونی در بلدرچین ها است. این بیماری در ۸ تا ۹ روزگی بدن بلدرچین را درگیر می کند. هرگاه دیدید بلدرچین دچار عدم اشتها، ترس از نور و آب، عطسه، آبریزش بینی، افسردگی و تاخیر در رشد شد، بدانید به بیماری کورنا مبتلا شده است. برای پیشگیری و درمان این بیماری می توانید از ضدعفونی کردن فضای پرورش و جدا کردن پرنده بیمار با سایر پرنده ها استفاده کنید.
دلیل تاول کف پای بلدرچین
دلیل تاول کف پای بلدرچین استفاده از فضای نامرغوب پرورش است. زمانی که شما نتوانید زمینه مناسبی را برای پرورش بلدرچین ها فراهم کنید بلدرچین به بیماری های عفونتی و تاول های مختلف مبتلا می شود. سطحی که بلدرچین ها روی آن پا می گذارند نباید دچار خلل و فرج، برآمدگی و تیز باشد. با استفاده از قفس بلدرچین به راحتی می توانید فضای مورد نظر برای بلدرچین ها را فراهم کنید.
درمان تاول کف پای بلدرچین
برای درمان تاول کف پای بلدرچین می توانید پای این پرنده را با آب گرم شستشو و سپس آن را با روغن سیاه دانه ماساژ دهید. پماد تتراسایکلین هر ۸ ساعت یکبار نیز می تواند کارساز باشد. با استفاده از این شیوه ها به راحتی می تواند درمان تاول کف پای بلدرچین را در اختیار داشته باشید.
درمان زخم پای بلدرچین
برای درمان زخم پای بلدرچین کافی است قسمت بالا را اجرا کنید. درمان زخم پای بلدرچین مانند درمان تاول کف پا است و هیچ فرقی با یکدیگر ندارند.
بیماری مشترک بین انسان و بلدرچین
بیماری های مشترک زیادی بین انسان و بلدرچین وجود دارد. اما اکثر آنها نمی توانند انسان را از پای در بیاورد یا با بیماری حاد مواجه کند. نیوکاسل، آنفولانزا، آبله و کوکسیدیوز، چند نمونه از بیماری های مشترک بین انسان و بلدرچین هستند که به آنها اشاره کردیم.
درمان بی حالی بلدرچین
درمان بی حالی بلدرچین فقط و فقط با استفاده از غذای مخصوص بلدرچین، آب سالم، تهویه مطبوع و فضای پرورش بهداشتی حاصل می شود. ابتدا باید دلیل بی حالی بلدرچین را بدانید و سپس آن را از سایر بلدرچین ها جدا نمایید. چنانچه بی حالی بلدرچین حاد باشد، موجب تلفات خواهد شد. اما اگر این بی حالی متوسط و ضعیف باشد با فراهم آوردن موارد فوق میتوانید آن را درمان کنید.
علائم سرماخوردگی بلدرچین
زمانی که بلدرچین شما دچار آبریزش بینی، ضعف و بی حالی، کاهش اشتها و کاهش رشد شود بدانید به سرماخوردگی مبتلا شده است. علائم سرماخوردگی بلدرچین بسیار کم بوده و برخی از افراد آن را با آنفولانزا اشتباه میگیرند.
درمان اسهال بلدرچین
ابتدا برای درمان اسهال بلدرچین باید نوع بیماری آن را تشخیص دهید. معمولاً رنگ اسهال ها در بلدرچین مختلف بوده و هر کدام نشان از بیماری خاصی می دهد. به طور مثال هرگاه اسهال بلدرچین سبز رنگ باشد این پرنده به نیوکاسل مبتلا شده است. برای پیشگیری و درمان اسهال بلدرچین در این مواقع می توانیم در واکسن نیوکاسل استفاده کنید. تغذیه سالم و آب تمیز نیز میتواند موجب شستشو و تقویت بلدرچین در این مواقع شود.
پیشگیری از بیماری های بلدرچین
همانطور که اشاره شد، بیماری های مختلف و رایجی وجود دارد که پرورش بلدرچین را با مشکلاتی مواجعه میکند. در این بخش میخواهیم اصولی را به شما یادآوری کنیم که با رعایت آنها میتوانید در کسب و کار پرورش بلدرچین موفق عمل کنید. همیشه به یاد داشته باشید که با یک مدیریت خوب و اصولی میتوانید از بروز بیماری های مختلف بلدرچین جلوگیری کنید.
لانه ها، همواره و طی برنامه زمانی منظم، تمیز و ضدعفونی شوند و تلاش کنید از ورود جانوران موذی نیز جلوگیری کنید. همچنین اشتباهی که بیشتر افراد مرتکب میشوند، پرورش بلدرچین با پرندگان دیگر است. فراموش نکنید که هر پرنده حساسیت خود را دارد و ممکن است موضوعی که باعث رشد یک پرنده میشود، باعث بیماری پرنده دیگر شود. پس این مدل پرورش را انجام ندهید.
بلدرچین های جوان به بیماری های بلدرچین حساس تر هستند. لذا بهتر است این بلدرچین ها به دور از بلدرچین مادر رشد کنند. چرا که ممکن است مادر ناقل بیماری های بالینی نیز باشد. به خوردن و آشامیدن بلدرچین ها هم توجه ویژه داشته باشید. غذای بلدرچین از جایی مطمئن فراهم شود. آب آشامیدنی آنها هم به صورت مداوم بررسی شوند. در آخر فراموش نکنید که هنگامی که بلدرچینی بیمار شد، تلاش کنید آن را از بقیه جدا نگه دارید.

حتما بخوانید : انواع نژادهای بلدرچین + [ مشخصات ظاهری و محل زندگی آنها ]
شما برای ما از بیماری های بلدرچین بگویید
در این مطلب از سایت پرآور صنعت شما را با بیماریهای بلدرچین و نحوه مداوای آنها آشنا کردیم. چنانچه نسبت به بیماریهای بلدرچین دارای اطلاعات مفیدی هستید میتوانید اطلاعات خود را از طریق قسمت نظرات با ما در میان بگذارید. همچنین از طریق قسمت نظرات می توانید سوالات خود در این باره را از پشتیبانی سایت پرآور صنعت بپرسید. پشتیبانان سایت پرآور صنعت در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ خواهند داد.
سوالات متداول
مشکلات تنفسی، بی حالی و اسهال، آبریزش چشم، کبودی سر، تنگی نفس، افت شدید تخمگذاری آبریزش بینی، نفس نفس زدن، افسردگی ، تشنگی، تنفس با منگار باز هنگامی که بلدرچین به بیماری آبله گرفتار میشود، تاول هایی روی بدن بلدرچین، پلک و تاج آنها نمایان میشود علائم بیماری انفولانزا در بلدرچین چیست؟
علائم بیماری نیوکاسل در بلدرچین چیست؟
علائم بیماری آبله در بلدرچین چیست؟