کبک را به طور کامل بشناسید + [ ۰ تا ۱۰۰ شناخت پرنده کبک ]

کبک

کبک پرنده ای است که جثه بسیار کوچکی دارد. این پرنده از نژادهای مختلف نیز برخوردار است. گونه‌های مختلف کبک به لحاظ اندازه، رنگ و شکل ظاهری شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند. کبک ها اکثر اوقات زندگی خود را بر روی زمین می گذرانند و در مناطقی مانند اروپا، آسیا و آفریقا یافت می شوند. این پرندگان مانند هر پرنده دیگر برای زیستن خود از برنامه‌های مختلفی چون جیره غذایی، آب، رفتار، آداب مختلفی پیروی می‌کند. چنانچه دوست دارید با این پرنده بیشتر آشنا شوید توصیه می‌کنیم در این مطلب با سایت پرآور صنعت همراه باشید. پرآور صنعت در این مطلب شما را به طور کامل با پرنده کبک آشنا خواهد کرد. مطالعه این مطلب به 7 دقیقه زمان نیاز دارد.

پرنده کبک در چه مناطق زندگی می کند؟

همانطور که در مقدمه مطلب به آن اشاره کردیم معمولاً پرنده کبک در مناطقی مانند آسیا، اروپا و آفریقا به زندگی می پردازد. مراتع کشاورزی و مناطق جنگلی جزء مکان هایی است که دوست دارند در آن به زیستگاه خود ادامه دهند. از این رو اروپا و آسیا به خصوص خاورمیانه می تواند بهترین گزینه برای رشد کبک باشد. در این بین برخی از کبک ها در آمریکای شمالی نیز زندگی می کنند. از جمله اینکه کبک ها می توان به خاکستری و تبتی اشاره کرد.

شرایط زیستگاه و محل زندگی کبک ها

مناطق کوهستانی، چمنزارها، مزارع و جنگلها جزء مناطق محبوب کبک برای زندگی هستند. هرگاه منطقه های خشک و کم بارش باشد کبک از آن فرار می کنند و بیشتر دوست دارند در نقاطی زندگی کنند که رطوبت بالایی داشته باشد. پرنده کبک در برابر بیماری ها مقاوم هستند از این رو زندگی در مناطقی با آب و هوای کوهستانی و مرطوب برای آنها لذت بخش خواهد بود.

شرایط زیستگاه و محل زندگی کبک ها
شرایط زیستگاه و محل زندگی کبک ها

محل زندگی کبک

محل زندگی کبک باید در در مناطق کوهستانی و علفزارها باشد. چنانچه شما دوست دارید پرورش کبک را انجام دهید نمی توانید با استفاده از مناطق کوهستانی و علفزارها رشد این پرنده را پیگیری نمایید. شما باید محل زندگی این پرنده را به گونه ای طراحی کنید که بتواند به بهترین شکل رشد خود را پیگیری کند. محل زندگی کبک در سالن های پرورش باید شرایطی چون دمای مناسب، رطوبت مناسب، تغذیه مناسب، به دور از استرس بودن و بسیاری از عوامل دیگر را داشته باشد. توجه کنید محل زندگی این پرنده در حالت پرورشی و وحشی کاملاً با یکدیگر فرق خواهد کرد.

کبک پرواز میکند ؟

شاید برای شما هم جای سوال باشد که کبک پرواز میکند یا خیر؟  در جواب این سوال باید بگوییم کبک جز پرندگانی است که  پرواز می کند. حالت پرواز کردن این پرنده بیشتر در سراشیبی ها و در فواصل کوتاه می باشد. کبک زمانی پرواز میکند که احساس خطر کند. کبک ها ترجیح می دهند به جای پرواز دویدن را انتخاب کنند. تنها عاملی که می‌تواند باعث پرواز در این پرنده شود احساس خطر و یا پیدا کردن جای امن برای ادامه زندگی است. کبک در حالت عادی راه رفتن را بهترین گزینه می داند.

تغذیه کبک

کبک هایی که در مناطق کوهستانی زندگی میکنند غذای خود را از همان منطقه تامین می نمایند. کبک های وحشی از علف، ریشه گیاهان، دانه گیاهان، میوه ها و حشرات برای رشد خود استفاده می کنند. با توجه به شرایط آب و هوایی و منطقه گزینه‌های مورد نظر در غذای کبک تغییر پیدا خواهد کرد. غذای کبک با توجه به دمای محیط و میزان تحرک، فصل و اندازه تغییر خواهد کرد.

ساختار پرنده کبک

کبک جزء پرندگان کوچک جثه به شمار می‌رود. ۳۲ تا ۳۷ سانتی متر طول بدن پرنده کبک و ۵۰۰ تا ۷۰۰ گرم وزن آنها است. اگر می خواهید کبک را از قرقاول یا بلدرچین تشخیص دهید به طرح های سیاه و سفیدی که در کنار بدن آنها قرار دارد توجه کنید. بقیه قسمت کبک ها را پرهای خاکستری و قهوه ای روشن پوشانده است. یک نوار حلقه ای مانند از روی نوک این پرنده کشیده شده و تا سینه آن ادامه پیدا کرده است. این نوار به رنگ مشکی می باشد. پرندگان کبک این قدرت را دارند که پرواز کنند. اما به صورت طولانی مدت برای آنها میسر نیست. از این رو اکثر اوقات زندگی خود را بر روی زمین می گذارند.

جمعیت پرنده کبک به چه عواملی بستگی دارد؟

جمعیت پرنده کبک به عوامل مختلفی چون دان ، اب، شرایط آب و هوایی و شکار بی رویه بستگی دارد. چیزی که در سال های اخیر جمعیت پرنده کبک را تهدید می‌کند شکار بی رویه است. چنانچه دوست دارید از گوشت و تخم کبک استفاده کنید توصیه می کنیم دست به پرورش کبک بزنید. پرورش کبک به صورت تخمگذار و گوشتی برای شما میسر می باشد.

تولید مثل کبک

کبک پرنده علاقه خاصی به همسر خود دارد و تک همسری را برای زندگی انتخاب میکند. اواخر اسفند بهترین فصل برای جفت گیری است. کبک نر برای اینکه بتوانند توجه کبکهای ماده را به خود جلب کند بال های خود را به حالت چتر باز می‌کنند و سر خود را به نشانه میل‌جنسی کج می نمایند. کبک های ماده نیز با این تغییر رفتار کبک های نر میل جنسی خود را نشان می دهند. کبک های نر در زمان خشکسالی موظف هستند تمامی غذاهای مورد نیاز کبک ماده را فراهم کنند.

تولید مثل کبک از اواخر فروردین شروع می‌شود و ممکن است با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند از تیر تا مرداد ماه به طول بیانجامد. کبک ماده از سن هفت ماهگی شروع به تخمگذاری خواهد کرد و هر بار بین ۷ تا ۲۱ عدد تخم از خود به جای می گذارد.

تولید مثل کبک
تولید مثل کبک

نسبت کبک های نر به ماده در جفتگیری به چه شکل است؟

کبک های پرورشی و یا کبک های وحشی به دو روش می توانند با یکدیگر جفت گیری کنند. روش اول به صورت تکی و در قفس های جداگانه و روش دوم به صورت دسته جمعی و یا گروهی است. در روش گروهی پرندگان نر نسبت به ماده باید یک به سه و یا یک به چهار باشد. این نسبت به این معنی است که به ازای هر یک نر باید سه ماده یا چهار ماده وجود داشته باشد. این میزان استانداردترین حالت برای جفتگیری های گروهی است. چنانچه نسبت این میزان کم و زیاد شود راندمان کاری شما به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت. نسبت تخم گذاری کبک ماده در فصل تخم ریزی به صورت گروهی نیز متغیر خواهد بود. روش گروهی ۴۰ عدد و در روش دونفره ۶۰ عدد تخم کبک عاید شما خواهد شد.

صدای کبک در مواقع مختلف

یکی از روشهایی که پرنده کبک به وسیله آن با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند، استفاده از صدا است.  می توانید صدای کبک را در طبیعت با سه حالت مختلف بشنوید. صداهای مورد نظر برای مسائل جنسی، جنگی و هشداری است. اکثر صدای کبک در مواقع مختلف جنسی بوده و جنس نر و ماده برای ارتباط جنسی یکدیگر را از مناطق مختلف صدا میکنند. نمونه ای از صدای کبک را میتوانید در بخش زیر بشنوید.

اهلی کردن کبک

برای اهلی کردن کبک نیاز دارید که او را از ابتدا در محیطی که انسان زندگی می کند پرورش دهید. اما به یاد داشته باشید کبک های وحشی هیچگاه اهلی نخواهد شد.

پرورش کبک

برای این که بتوانید از گوشت و تخم کبک استفاده کنید ابتدا لازم دارید دست به پرورش کبک بزنید. پرورش کبک را به دو صورت می‌توانید انجام دهید. پرورش کبک تخمگذار و پرورش کبک گوشتی که در ادامه به هرکدام خواهیم پرداخت.

پرورش کبک
پرورش کبک

بیشتر بخوانید: پرورش کبک در خانه

پرورش کبک تخمگذار

برای این که بتوانید از تخم کبک استفاده کنید باید پرورش کبک تخمگذار انجام دهید. پرورش کبک تخمگذار شرایط و ضوابط مختلفی دارد. برای آگاهی از این بابت می‌توانید به مطلب پرورش کبک تخمگذار مراجعه کنید.

پرورش کبک گوشتی

همانطور که قبلا نیز گفته شد برای در اختیار داشتن گوشت کبک باید پرورش کبک گوشتی را انجام دهید. برای آگاهی بیشتر در این باره می توانید به مطلب پرورش کبک گوشتی مراجعه کنید.

عمر کبک چقدر است؟

عمر کبک در طبیعت زندگی می کنند به حدود ۱۵ سال می رسد. یعنی کبک تا ۱۵ سال می تواند به ادامه بقای خود ادامه دهد. این در شرایطی است که هیچ عاملی مانند بیماری و آیا حمله حیوانات وحشی آنها را تهدید نکند. عمر کبک در طبیعت به عوامل مختلفی بستگی دارد که می تواند آن را کاهش دهد. در ادامه به این عوامل اشاره خواهیم کرد.

  • افزایش علف کش ها و آلودگی انگلی
  • شکار بی رویه و جدی نگرفتن محیط زیست جهت انقراض کبک ها
  • تغییر بی رویه محل زندگی(بسیاری از راه سازی ها، ساخت و سازها و شکارچیان باعث تغییر زیستگاه می شوند که این امر می تواند باعث کاهش عمر این پرنده ها شود)

بیماری های موجود در کبک پرنده

کبک جز پرندگان است که می‌تواند در مقابل بیماری ها مقاومت کند. اما بسیاری از بیماری ها در این پرندگان شایع می باشد از جمله این بیماری ها می توان به کوکسیدیوز، نیوکاسل، مایکوپلاسما، تیفوئید و آنفولانزا اشاره کرد. در ادامه به علائم و درمان آنها اشاره خواهیم کرد.

بیماری نیوکاسل

بیماری نیوکاسل رایج ترین بیماری در بین  نژادهای مختلف کبک است. بیماری نیوکاسل موجب اختلال تنفسی خواهند شد. از علائم بیماری نیوکاسل می توان به ترشحات بینی، کدر شدن قرنیه چشم، خس خس کردن سینه و تنفس دشوار اشاره کرد. برای جلوگیری از این بیماری باید واکسن نیوکاسل را استفاده کنید.

بیماری آبله

بیماری آبله جزء بیماری های است که می تواند کبک ها را از پای دربیاورد.  از جمله علائم این بیماری می توان به خشک شدن دهان و چشم پرنده، زگیل های ضایعاتی بر روی نقاط مختلف کبک اشاره کرد. برای اینکه کبک دچار بیماری آبله نشوند باید در سن ۶۰ روزگی از واکسن آبله استفاده کرد.

بیماری برونشیت

یکی از بیماری هایی که در بین کبک ها رایج است، برونشیت می باشد. برونشیت می تواند با سرعت بسیار بالایی بین تمامی پرنده کبک شیوع پیدا کند و تعداد زیادی را تلف نماید. از جمله علائم بیماری برونشیت در کبک می توان به تنفس بد اشاره کرد.  برای جلوگیری از بیماری برونشیت در کبک باید از واکسن آن به سه طریق خوراکی، اسپری و قطره چشمی در سه نوبت ۱،  ۲۰ و ۶۰ روزگی استفاده کرد.

بیماری آسیت

بیماری آسیت در کبک ها موجب کمبود اکسیژن می شود.  زمان بروز آسیت قلب کبک گنده شده و موجب جمع شدن خون در حفره شکمی آن‌ها می‌شود و همین عامل باعث بزرگ شدن شکم در کبک میشود. بهترین درمان در این مواقع استفاده از تهویه هوا و تغذیه مناسب است.

بیماری مزمن دستگاه تنفسی

همانطور که از نام این بیماری پیداست دچار اختلال در دستگاه تنفسی خواهد شد. توجه داشته باشید این بیماری جز بیماری هایی است که از تخم به جوجه منتقل میشود. عطسه، گرفتگی بینی، تنفس با دهان باز از جمله نشانه های این بیماری در کبک به شمار می رود.

اسهال سفید

آخرین بیماری که می تواند کبک را تهدید کند، بیماری اسهال سفید است. این بیماری میکروبی بوده و دستگاه گوارش را دچار اختلال می کند. بی حالی و نفس نفس زدن، اسهال سفید و کسالت از جمله نشانه های این بیماری در کبک ها به شمار می رود. توجه کنید برای اینکه این بیماری کسب و کار شما را تهدید نکند و یا جان کبک را نگیرد باید تمام اصول بهداشتی را رعایت کنید. معمولاً تمامی بیماری های گفته شده را میتوانید با استفاده از اصول بهداشتی جلوگیری نمایید و جان پرنده کبک را در امان نگه دارید.

نژادهای کبک

  1. کبک برفی
  2. کبک پرزیوالسکی
  3. کبک پرزیوالسکی
  4. کبک کوهی
  5. کبک چوکار
  6. کبک شنی
  7. کبک عربی
  8. کبک فیلبی
  9. کبک بربری
  10. کبک پا قرمز
  11. کبک سی سی
  12. کبک دری
  13. کبک خاکستری

خواص تخم کبک

تخم کبک جزء محصولاتی است که می تواند فواید بسیار زیادی برای بدن شما داشته باشد. از جمله آیا می توان به تقویت حافظه، بهبود گوارش، درمان سرفه، درمان کم خونی، مفید برای بیماری فشار خون، افتادگی جسمی، رفع بی خوابی و مفید برای خانم های باردار اشاره کرد.

همچنین تخم کبک ویتامین های بسیار زیادی را در خود جای داده است. از جمله این ویتامین ها می توان به ویتامین a ویتامین b ویتامین c ویتامین دی اشاره کرد.

خواص گوشت کبک

گوشت کبک جز گوشت های لذیذ و بسیار خوشمزه در سراسر دنیا به شمار می رود. گوشت این پرنده از خواص بسیار زیادی چون داشتن انواع ویتامین ها، کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم و مس برخوردار است. گوشت کبک به آسانی در بدن انسان هضم میشود و کمک می کند تا سایر غذا نیز سریع تر هضم پیدا کند. کاهش کلسترول خون، مفید بودن برای سیستم گردش خون، قابل هضم بودن، پروتئین و ویتامین زیاد از جمله مزایای استفاده از گوشت کبک به شمار می رود.

تاثیر گوشت کبک بر کلیه
تاثیر گوشت کبک بر کلیه

حتما بخوانید: خواص تخم کبک

تاریخچه کبک در ایران

کبک جز پرندگانی است که در دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی توجه ویژه ای به آن می شده است. پادشاهان، امرا و وزرا برای اینکه اوقات فراغت خود را پر کنند به شکار کبک می پرداختند. این کار در سلسله پادشاهان اشکانی، هخامنشی و ساسانی  مورد توجه سلسله های دیگر نیز قرار گرفت تا جایی که اعراب نیز از شکار کبک نهایت لذت را میبردند. کبک های سیسی و شنی جزء رایج ترین نوع کبک هایی بودند که نیاکان ما اقدام به شکار آنها می کردند.

کبک و تعامل آن با انسان

کبک ها جزو پرندگانی هستند که به خوبی می توانند با انسان تعامل برقرار کنند. تعامل این پرندگان به نوعی است که به آسانی می توانید آنها را پرورش دهید و از پرورش آن به سوددهی کلانی دست پیدا کنید. کبک ها از لحاظ مناطق متفاوت جمعیت بالایی را تجربه می کنند. این جمعیت به این معنی است که تعامل انسان ها با کبک ها بسیار خوب بوده و آنها می توانند در مناطق مورد نظر تولید مثل می کنند. در فضاهای بسیار خاص، تخریب زیستگاه و شکار بی رویه موجب کاهش جمعیت کبک ها و تولید تولید مثل آنها شده است. با وجود مشکلات به وجود آمده جمعیت کبک ها همواره رو به افزایش بوده و پایداری خاصی را تجربه می‌کنند. اگر نیم نگاهی به نظریات مختلف اتحادیه‌های بین‌المللی حفاظت از طبیعت بندازید به خوبی متوجه خواهید شد که نژاد کبک ها در اکثر دنیا حداقل نگرانی را دارا هستند.

چهار حقیقت مهم درباره کبک

شباهت بسیار زیاد به مرغ و بلدرچین، عمر کوتاه، تولید مثل بیش از اندازه و شکار شدن چهار حقیقت مهم در باره کبک ها هستند که در ادامه مطلب به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.

شباهت بسیار زیاد به مرغ

کبک در نگاه اول به پرندگانی مانند مرغ و بلدرچین شبیه هستند. سایز بسیار کوچک و قهوه ای بودن این پرنده آن را به بلدرچین شباهت می دهد. همچنین طعم و مزه گوشت کبک بسیار شبیه مرغ است.

عمر کوتاه

نسبت سایر پرندگان از عمر کوتاهی برخوردار هستند. عمر کبک معمولاً به دو سال نخواهد رسید. مگر در مواقع خاص مانند کبک تبتی که سن ان به چهار سال رسیده است. بالاترین سن ثبت شده برای کبک همین چهار سال است که عنوان کردیم.

تولید مثل بیش از اندازه

اکثر کبک ها برای اینکه بتوانند میزان بالای مرگ و میر خود را به بهترین شکل جبران کنند سراغ تولید مثل می روند. اکثر جبران میزان بالای مرگ و میر را کبک های خاکستری جبران می کنند که در هر لانه می توانند ۲۲ عدد تخم خود به جای می گذارد.

شکار

چهارمین حقیقت درباره کبک شکار شدن آن توسط پرنده ها و انسان ها است. کبک ها مورد استفاده پرندگان و حیوانات بسیار زیادی مانند شاهین، جغدهای شاخدار، گربه های وحشی، روباه خاکستری، روباه قرمز و راکون ها می شوند. کمتر پرنده را مشاهده میکنید که مورد شکار بیش از اندازه قرار گیرد.

آیا میتوان از کبک به عنوان پرنده خانگی استفاده کرد؟

افراد بسیار زیادی علاقمند هستند تا از کبک ها به عنوان پرنده خانگی استفاده کنند اما این پرنده ها برای پرنده خانگی بودن مناسب نیستند. کبک ها دوست دارند به صورت آزاد زندگی کنند و  در صورتی که نتوانند تعامل ایجاد کنند می ترسند.

جوجه کشی کبک

کسانی که دوست دارند در زمینه پرورش کبک به سوددهی برسند باید بتوانند جوجه کشی را به بهترین شکل انجام دهند. زیرا جوجه کشی بخش عمده ای از سود دهی و آنها را تعیین می کند. جوجه کشی کبک معمولاً ۲۴ روز به طول خواهد انجامید. چنانچه با دستگاه جوجه کشی اتوماتیک این کار را انجام دهید دقت بالایی را به کسب و کار خود هدیه داده اید. چرخش تخم ها، دما و رطوبت دستگاه برای رشد توسط همین دستگاه ها تنظیم خواهد شد.

شما برای ما از کبک پرنده بنویسید

در این مطلب از سایت پرآور صنعت شما را با پرنده کبک به طور کامل آشنا کردیم چنانچه مبحثی را مورد بررسی قرار داده ایم که می توانید آن را از طریق قسمت نظرات برای ما کامنت کنید ما در اسرع وقت به موضوعی که به آن علاقه دارید خواهیم پرداخت همچنین می توانید انتقادات و پیشنهادات خود درباره این مقاله را با ما به اشتراک بگذارید امیدواریم از این مطلب به بهترین شکل استفاده کرده باشید.

سوالات متداول

پرنده کبک در چه مناطق زندگی می کند؟

آسیا، اروپا و آفریقا

تغذیه کبک چیست؟

علف، ریشه گیاهان، دانه گیاهان، میوه ها و حشرات

طول و وزن کبک چقدر است؟

۳۲ تا ۳۷ سانتی متر طول بدن پرنده کبک و ۵۰۰ تا ۷۰۰ گرم وزن کبک

طاعتی
دیدگاه کاربران
۳ دیدگاه
  • ناشناس 2 شهریور 1401 / 12:38 ب.ظ

    عالی بود

  • اریا منتخب پارسیان 2 شهریور 1401 / 12:40 ب.ظ

    عالی هستید شما
    پرنده کبک رو خیلی خوب توصیف کردید

    • طاعتی 14 شهریور 1401 / 3:27 ب.ظ

      خوشحالیم که دوست داشتید و مفید بوده

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *